Vijesti

Potpisan ugovor o pravnoj pomoći između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije

22.10.2009

21.10.2009.- Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Slovenije Aleša Zalarja potpisali su danas u Ljubljani Ugovor o pravnoj pomoći u u građanskim i krivičnim stvarima. Potpisivanje ugovora je ocjenjeno kao otvaranje novog poglavlja u pravosudnoj saradnji dvije države.

Ugovorom o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima olakšava se pružanje pravne pomoći  te garantuju jednaka prava i sloboda pristupa sudovima građanima dvije države. Pravna pomoć iz ovog ugovora obuhvata: uručivanje pismena, razmjenu obavijesti o propisima, prijenos podataka i izvoda iz krivične evidencije, ustupanje krivičnog gonjenja kao i proceduralne korake (saslušanje stranaka, svjedoka, vještaka itd.). Ministri su naglasili da je ugovorom obuhvaćeno sve što je potrebno za uspješno zaključivanje sudskih postupaka.  

Na sastanku se također razgovaralo o ukupnoj međusobnoj saradnji dva ministarstva, aktiviranju ponovne procedure oko zaključenja Ugovora o imovinsko pravnim odnosima dvije države, te o eventualnoj pomoći koju Republika Slovenija može pružiti na putu ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.