Vijesti

Potpisan ugovor o pravnoj pomoći sa Republikom Indijom

2.11.2009

29.10.2009.- Ministar pravde Bariša Čolak i ministar unutrašnjih poslova Republike Indije Mullappally Ramachandran potpisali su danas u New Delhiju Ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Ugovorom se značajno unaprjeđuje saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, odnosno efikasnost dvije države u sprečavanju, istrazi i krivičnom gonjenju učinilaca krivičnih djela, otkrivanju, blokiranju, oduzimanju ili konfiskaciji fondova namijenjenih za finansiranje terorizma, te prihoda i predmeta stečenih organizovanim kriminalom.

Ugovor između ostalog uključuje međunarodnu pravnu pomoć u pronalaženju i identifikovanju osoba i predmeta, dostavljanje i ustupanje dokumenata, spisa i informacija, prikupljanje dokaza i uzimanje izjava, pojavljivanje svjedoka pred sudom, pružanje pomoći pritvorenih osoba u provođenju istrage, blokiranje fondova i finansijskih sredstava namijenjenih finansiranju terorizma itd.

Ekspertni timovi dvije delegacije danas su pregovarali i o zaključivanju ugovora o ekstradiciji i transferu osuđenih lica. Potpisivanjem ovih ugovora u potpunosti bi se regulisala pravna saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Indije te stvorio povoljniji ambijent za saradnju u svim drugim oblastima.