Vijesti

Održana 11. Konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika VSTV BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH

29.1.2014

Danas je u Sarajevu održana 11. Konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika VSTV BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, kojoj su prisustvovali ministri pravde svih nivoa u BiH i predsjednici VSTV BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Na konferenciji su razmatrani  i usvojeni izvještaji Funkcionalnih radnih grupa i Izvještaji Organizacije civilnog društva „Vaša prava BiH“ o postignutim rezultatima na sprovedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2009. do 2013. godine. Pored toga, razmatran je i radni dokument Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. godine i pripadajućeg Akcionog plana, kao i tekst Deklaracije o uspostavi Konferencije ministara pravde u BiH, predsjednika VSTV BiH i predsjednika Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH te je dogovoren dodatni rok za usaglašavanje teksta i otvorenih pitanja.

Reforma sektora pravde u BiH u proteklih pet godina odvijala se uz značajne poteškoće i prateće rizike u složenoj političkoj situaciji u BiH, te je svakako na napredak utjecala i globalna finansijska i ekonomska kriza koja je zahvatila i BiH. Uz sve poteškoće u provođenju reforme, određeni broj očekivanih rezultata iz Strategije je postignut, od kojih kao najvažnije ističemo:

- Stvorene su pretpostavke za daljnje jačanje nezavisnoti pravosudnog sistema u BiH i usklađenosti zakona koji će dodatno osiguravati vladavinu prava. Dodatno, ali ne i do zadovoljavajućeg nivoa, ojačana je odgovornost i profesionalnost nosioca pravosudnih funkcija u  BiH, ali u narednom periodu treba raditi na daljnjem jačanju njihove odgovornosti i profesionalnosti, kao i ukupnom povećanju efikasnosti pravosudnih institucija u BiH, uz značajnije smanjenje broja neriješenih predmeta u sudovima u BiH

- U oblasti izvršenja krivičnih sankcija u BiH značajno je unaprijeđen i usklađen pravni okvir, te usklađene kategorizacije zavoda i klasifikacije zavodske populacije. Izražena prekobrojnost zatvorenika u zavodima je smanjena kroz proširenje smještajnih kapaciteta entitetskih zavoda u oba entiteta, a dodatno u Federaciji BiH i primjenom drugih alternativnih mjera. U oblasti primjene međunarodnih standarda osigurano je više instrumenata nezavisnog praćenja zaštite ljudskih prava zavodske populacije.

- Unaprijeđen je sistem pružanja međunarodne pravne pomoći i saradnje predlaganjem i donošenjem novih zakona, ratifikacijom konvencija i sklapanjem bilateralnih ugovora.

- U izvještajnom periodu samo je dijelom uspostavljen sistem besplatne pravne pomoći u BiH. Sistem besplatne pravne pomoći na nivou BiH je predmet regulisanja Nacrta Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kojim se pokušala osigurati jednakost građana pred zakonom kroz propisivanje, da bez obzira na entitet iz kojeg dolaze stranke u postupku pred Sudom BiH imaju besplatnu pravnu pomoć.

- Poduzete aktivnosti vezane za uvođenje medijacije i drugih načina alternativnog rješavanja  sporova nisu dale očekivane rezultate i iste treba nastaviti sprovoditi i u narednom planskom periodu, s ciljem povećanja efikasnosti u radu pravosudnih institucija u BiH.

- Određeni napredak je ostvaren i u oblasti reforme zemljišne administracije i privrednog suđenja, pa započete aktivnosti treba nastaviti provoditi i u predstojećem planskom periodu, s ciljem stvaranja povoljnijeg okruženja za strane investicije i održiv privredni napredak.

- U proteklom periodu, kroz uspostavljene instrumente praćenja i procjene sprovedbe Strategije, osigurana je koordinacija i međusobna saradnja institucija sektora pravde u BiH.

Cijeneći da su strateški prioriteti sektora pravde u BiH iz Strategije za reformu sektora pravde u BiH u proteklom petogodišnjem periodu djelimično ostvareni, naglašavamo potrebu da i u narednom petogodišnjem periodu nastavimo reformske aktivnosti koje doprinose ostvarenju strateških prioriteta sektora pravde u BiH.

Izrađenim nacrtom nove Strategije nastavljaju se dosadašnje reformske aktivnosti i predlažu nove aktivnosti koje su odraz potreba daljnje prilagođavanja našeg zakonodavstva i sveukupne reforme pravosudnih institucija u BiH.