Vijesti

Utvrđene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH

5.11.2009

05.11.2009.-Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Donošenjem ovih izmjena i dopuna, Bosna i Hercegovina će ispuniti četiri uslova za liberalizaciju viznog režima i uskladiti legislativu u ovoj oblasti sa  rješenjima u zemljama Evropske unije.

U Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ugrađena su četiri amandmana, djelomično je prihvaćeno šest, a nije prihvaćeno 14 amandmana koje su predložili poslanici, nakon što su odbili da prihvate raniji prijedlog zakona Vijeća ministara BiH. Prema predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog,  Sud BiH moći će oduzimati imovinu osumnjičenim i optuženim za organizovani kriminal i druga teška krivična djela, ukoliko utvrdi da postoji razumna sumnja da je stečena krivičnim djelima. Osim što se uvodi novi princip dokazivanja porijekla imovine, precizirane su i odredbe o kažnjavanju i negiranja holokausta i genocida te odredbe koje se odnose na vrijeđenje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Usaglašeni tekst Zakona predložio je Tim za praćenje i ocjenu primjene krivičnih zakona u BiH, koga čine profesori s pravnih fakulteta, predstavnici Suda i Tužilaštva BiH, VSTV-a, predsjednik Apelacionog odjeljenja Brčko distrikta, glavni entitetski tužioci, predsjednici krivičnih odjeljenja entiteta i predstavnici advokatskih komora RS i FBiH.

Ministarstvo pravde BiH će dostaviti  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, po osnovnoj proceduri.