Vijesti

Ostvaren značajan napredak u regionalnoj borbi protiv kriminala

20.12.2013

„Bosna i Hercegovina je prvi put u svojoj istoriji zaključila odgovarajuće bilateralne ugovore sa zemljama regiona, po kojima pod određenim uslovima, može izručiti i svoje državljane zbog počinjenih krivičnih djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih teških krivičnih djela“, istakao  je danas zamjenik ministra pravde  Bosne i Hercegovine Srđan Radulj, na Ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, koji se od 19. do 20. decembra održava u Budvi.

„Ovi ugovori su već u primjeni u odnosu na Republiku Srbiju, Crnu Goru Hrvatsku, a njihovo stupanje na snagu uskoro se očekuje i u odnosu na Republiku Makedoniju i Tursku. Takođe, očekuje se potpisivanje ugovora i sa Republikom Italijom“, istakao je zamjenik ministra pravde, naglašavajući da „zemlje u okruženju, uključujući i BIH, čine sve da počinioce krivičnih djela procesuiraju bez obzira na državljanstvo tih lica, što će sigurno doprinijeti smanjenju kriminala i većoj bezbjednosti u regionu“.

U svom obraćanju, Radulj je takođe istakao da Ministarstvo pravde BiH ulaže maksimalne napore da reformiše pravosudni sistem kako bi on postao efikasniji u borbi protiv svih oblika kriminala, a pozitivni pomaci posebno se očekuju u procesuiranju ratnih zločina, kroz angažman novih tužilaca.

Zamjenik ministra pravde je tokom foruma održao bilateralne sastanke sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem te zamjenikom ministra pravde Italije Kosimom Maria Ferijem.