Vijesti

Usvojene preporuke Evropske komisije sa Strukturiranog dijaloga o pravosuđu

11.12.2013

Vijeće ministara BiH  je razmotrilo Informaciju o održanom šestom plenarnom sastanku Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Bosne i Hercegovine Evropske unije, 11. i 12. 11. 2013. godine u Banjoj Luci.

Usvojene su preporuke Evropske komisije sa VI plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, te zadužene nadležne institucije da postupe u skladu s ovim usvojenim preporukama.

U cilju realizacije usvojenih preporuka Evropske komisije zaduženo je Ministarstvo pravde da zaključi proces izrade nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine te da isti dostavi Vijeću ministara.

Također, pozivaju se nadležne institucije Republike Srpske da ponovno uvrste u proceduru usvajanje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, uzimajući u obzir punu saglasnost sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da zaključi protokol o saradnji u krivičnom gonjenju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida s Tužilaštvom Crne Gore.