Vijesti

Objava novog tendera za izgradnju Državnog zatvora

6.12.2013

Novi tender za izgradnju Državnog zatvora biće objavljen u ponedjeljak 09.12.2013. Uslovi prijave su jasni i transparentni jer je riječ je o međunarodnom tenderu, raspisanom  u skladu sa uslovima koje propisuje otvoreni postupak. Procijenjena vrijednost je 28 miliona EUR , a rok za dostavljanje ponuda je 11.02.2014. 

Nakon prikupljanja ponuda i zatvaranja tendera slijedi evaluacija ponuda, a odluku o izboru izvođača radova donijet će Upravni odbor u čijem sastavu su predstavnici državnog i entitetskih ministarstava pravde te Ministarstva finansija i trezora BiH. Podsjećamo, odluku o poništenju prethodnog tendera donio je Upravni odbor, uz saglasnost Razvojne banke Vijeća Evrope,  jer  su sve dostavljene ponude u poništenom tenderu za građevinske radove, u značajnoj mjeri, premašile predviđeni iznos.

Početak gradnje objekta ovim je prolongiran za proljeće 2014.godine. Osim ovog prolongiranja na koje Ministarstvo nije moglo uticati, drugih kašnjenja u samom projektu nije bilo, jer se radilo na izradi potpuno novog projekta, i postavljanju novih rokova, a što je zbog usklađivanja sa novim evropskim zatvorskim standardima, zahtijevala Razvojna banka Vijeća Evrope. Rad po novom projektu počeo je 2010. godine i od tada se sve aktivnosti provode po planiranim rokovima. Osim toga  u prethodnom periodu urađeni su brojni pripremni radovi, kakve zahtjeva jedna kapitalna investicija, od obimnih tehničkih do pripremnih građevinskih radova, uključujući  izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, nivelaciju tla i izgradnju zaštitnog zida, izradu projekata, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te brojne druge aktivnosti.

 

Trenutno je u toku  završetak izgradnje građevinskog puta, a u međuvremenu, data je saglasnost na izbor firme koja će vršiti nadzor nad izvođenjem glavnih radova.