Vijesti

Strukturirani dijalog o pravosuđu

8.11.2013

Nova sjednica strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU biće održana 11. i 12. novembra u Banja Luci. Glavne teme dvodnevnog zasjedanja odnosiće se na provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Maktouf i Damjanović protiv BIH i jednakost građana pred zakonom u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Kao prva tačka dnevnog reda planirano je razmatranje mjera za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine. Delegacija EU će tražiti najnovije informacije od Suda BiH, nakon čega će se diskutovati o budućoj sudskoj praksi u kontekstu usklađenosti sa presudom Evropskog suda za ljudska prava.

 

Prvog dana ove runde dijaloga biće raspravljano o do sada preduzetim mjerama na unapređenju, usklađenosti i dosljednosti u primjeni materijalnog krivičnog prava u predmetima ratnih zločina.

 

 

Glavne teme dijaloga biće i Nacrt Zakona o sudovima BiH, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u. Ministarstvo pravde BiH predstaviće najnovije izmjene zakona koje predviđaju potpunu reformu VSTV-a, od načina izbora članova ovog organa do niza drugih izmjena kojima bi se poboljšao i unaprijedio rad ove institucije. Kada je riječ o Zakonu o sudovima Bosne i Hercegovine, Zakon sadrži nove odredbe kojima se predviđa uspostava drugostepenog suda u odnosu na Sud BiH. Novoosnovani sud bi rješavao žalbe na presude koje donese Sud BiH.

Drugog dana dijaloga diskutovaće se o provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.