Vijesti

Utvrđen prijedlog ugovora o izvršenju sudskih odluka

10.12.2009

10. 12. 2009.-Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima te  Prijedlog ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o međunarodnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima. Izmjenama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, omogućiće se izvršenje kazne zatvora za lica koja nakon osude u jednoj državi, prebjegnu u drugu državu. Riječ je o više od stotinu bjegunaca, koji su na ovaj način pokušali izbjeći izdržavanje zatvorske kazne.

Izmjenama Ugovora o međunarodnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, između ostalog predviđena je mogućnost direktnog komuniciranja među organima dvaju država. Tako sudovi u krivičnim postupcima neće više morati čekati izvode iz krivičnih evidencija iz druge države i zbog toga odugovlačiti postupak, već će te izvode moći direktno pribavljati od nadležnog organa druge države.

Ministarstvo pravde, dostaviće prijedloge sporazuma Predsjedništvu BiH dalje u proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar pravde Bariša Čolak.

Vijeće ministara BiH, na sjednici je većinom glasova, utvrdilo i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima. Riječ je o sistemskom zakonu kojim se na jedinstven način regulišu pitanja ugovora, prouzrokovanja štete, sticanja bez osnova, poslovodstva bez naloga, jednostranih izjava volje i drugih na zakonom utvrđeni način nastalih obligacionih odnosa na području BiH. Usvajanje Zakona o obligacionim odnosima BiH je uslov koji je pred Bosnu i Hercegovinu postavljen parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine kojim se definiše da će sudska policija biti uključena u okvire nadležnosti Suda BiH, kao posebna organizaciona jedinica kojom rukovodi predsjednica Suda BiH. Prijedlog zakona biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.