Vijesti

Otvoren proces javnih konsultacija o Zakonu o humanitarnih organizacijama

4.11.2013

Ministarstvo pravde BiH pokrenulo je proces javnih konsultacija u izradi Prijedloga Zakona o humanitarnim organizacijama Bosne i Hercegovine. Svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i javne institucije mogu učestvovati u izradi pomenutog zakona, te svoje komentare, prijedloge i sugestije dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije.

Cilj donošenja zakona je regulisanje uslova i postupka za osnivanje, djelatnosti i prestanak rada humanitarnih organizacija, kao i uslova za obavljanje humanitarne aktivnosti, čime se obezbjeđuje da rad i  djelovanje humanitarnih organizacija bude prepoznatljivo u odnosu na rad drugih nevladinih organizacija te da se na ovaj način jasno izdvoji sama humanitarna djelatnost.

Donošenje Zakona o humanitarnim organizacijama Bosne i Hercegovine proizlazi iz potrebe regulisanja rada humanitarnih organizacija posebnim zakonom, na državnom nivou. S obzirom na specifičnosti rada ovih organizacija kao i činjenicu da se njihov rad zasniva  na pružanju pomoći bez naknade i bez uslova, svim fizičkim i pravnim licima kojima je pomoć potrebna, uočena je neophodnost donošenja posebnog zakona kojim bi rad humanitarnih organizacija bio prepoznatljiv i izdvojen u odnosu na rad drugih nevladinih organizacija-udruženja.

Proces javnih konsultacija otvoren je 21 dan odnosno do ponedjeljka 25.11.2013. godine.