Vijesti

Ministarstvo pravde BiH primjer kvalitetne saradnje sa javnošću

18.10.2013

Ministarstvo pravde BiH najvećim djelom ispunjava obaveze iz pravila za javne konsulatacije i u odnosu na druga ministarstva služi kao primjer transparentnosti u izradi i provođenju javnih politika, zaključeno je između ostalog na prezentaciji pravila za konsultacije, održanoj danas u Sarajevu. Prezentacija je organizovana u okviru projekta „Jačanje kapaciteta vladinih institucija da se uključe u dijalog sa organizacijama civilnog društva u procesu izrade javnih politika“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Provođenje konsultacija i aktivno učestvovanje građana i organizacija civilnog društva u postupku razvoja, izrade i praćenja provođenja javnih politika na nivou BiH, uređeno je Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa Vijeća ministara BiH ali propisana pravila većina  institucija samo djelimično provodi. Na ovaj način građanima i organizacijama civilnog društva uskraćena je mogućnost potpunog, blagovremenog i odgovarajućeg informisanja, konsultovanja ili učestvovanja u  oblikovanju i provođenju javnih politika. Kao neki od ključnih problema u provođenju Pravila za konsultacije identifikovano je da većina institucija BiH nije ispunila obaveze na uspostavljanju i funkcionisanju instrumenata za provođenje Pravila za konsultacije, niti ih je planirala u svojim strateškim planovima ili programima rada,

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je prvi državni organ u Bosni i Hercegovini koji je počeo provođenje Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa Vijeća ministara BiH. Svi zainteresovani građani i pravna lica imaju priliku direktno učestvovati u izradi pravnih propisa. Uz sve potrebne informacije, pravilnik za konsultacije i relevantne propise te planirane normativno-pravne poslove, Ministarstvo pravde BiH na svojoj web stranici redovno objavljuje sve aktuelne propise a pristigli komentari koriste se  u pripremi prijedloga zakona ili podzakonskih akata koji se dostavljaju Vijeću ministara BiH.