Vijesti

Održana treća konferencija ministara pravde u BiH

23.12.2009

23.12.2009.- Danas je održana Treća konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH. Konferenciji čiji je cilj koordinirano praćenje provođenja ključnih reformskih procesa, u sektoru pravde u BiH prisustvovali su ministri i predstavnici 13 ministarstava pravde sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovina te Pravosudne komisije Brčko distrikta.

Na sastanku su razmotreni izvještaji o provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH te date preporuke za prevladavanje uočenih nedostataka u provođenju planiranih reformskih mjera.

U prvoj godini implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH do danas, u potpunosti ili djelimično realizovano je 112 reformskih aktivnosti, od ukupno 140 planiranih. Institucije sektora pravde u BiH su najvećim dijelom realizovale uslove iz Mape puta, za uvođenje bezviznog režima.

U proteklom periodu izvršena je informatizacija sudova i tužilaštava, provedene su analize potrebnih zakonskih izmjena sa ciljem smanjenja zaostalih predmeta i sačinjen  prijedlog za rješavanje komunalnih predmeta. Izvršena je analiza ažurnosti predmeta u tužilaštvima, utvrđene potrebe za izmjenama broja sudija u odnosu na broj predmeta te pripremljen prijedlog Pravilnika o vremenskim mjerilima za rad sudija.

Na snagu su stupile izmjene Zakona o izvršenju krivični sankcija, pritvora i drugih mjera kojima se između ostalog dodatno unaprjeđuje kontrola sigurnosti u zatvorskim ustanovama, te uvode drugi evropski standardi zatvorskog sistema. Započete su aktivnosti na prekategorizaciji zavoda i razvijanju sistema izvršenja alternativnih kazni te sačinjena Analiza primjene i efekata instituta uslovnog otpusta.

Usvojen je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, kojim se između ostalog stvaraju uslovi za uspostavljanje jedinstvene krivične evidencije za državljane Bosne i Hercegovine osuđene u inostranstvu. Preduzete su i različite mjere na unaprjeđenju procesa alternativnog rješavanja privrednih sporova i u oblasti reforme zemljišne administracije. Nastavljene su aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog donatorskog fonda iz koga će se finansirati reforme pravosuđa.

Učesnici konferencije su izrazili čvrsto opredjeljenje da se započete reforme nastave te da se dodatno intenzivira angažman institucija sektora pravde u BiH u realizaciji usaglašenih ciljeva.