Vijesti

Najvažniji rezultati rada u 2009. godini

28.12.2009

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je najvećim djelom realizovalo Program rada za 2009. godinu, te ostvarilo dodatne rezultate, mimo predviđenog plana. Pripremljena su 23 zakona, brojni podzakonski akti, nekoliko multilateralnih konvencija a u toku su završne aktivnosti na zaključivanju značajnih međunarodnih ugovora i provođenju najvažnijih strategija.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je iniciralo i usaglasilo izmjene ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom. Time će sva lica koja su pravosnažno osuđena u jednoj državi morati izdržavati kaznu u zemlji u kojoj su prebjegli. Riječ je o oko 282 bjegunca, koji su na ovaj način pokušali izbjeći izdržavanje zatvorske kazne.

Ministarstvo pravde BiH je pripremilo izmjene Krivičnog zakona BiH. Donošenjem ovih izmjena i dopuna, Bosna i Hercegovina će ispuniti četiri uslova za liberalizaciju viznog režima i uskladiti zakonodavstvo  u ovoj oblasti sa  rješenjima u zemljama Evropske unije.

Na snagu su stupile i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine čime se uspostavljaju funkcionalniji mehanizmi upravljanja i raspodjele predmeta ratnih zločina među sudovima u BiH i omogućava efikasnije provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Tako će na nivou Suda i Tužilaštva BiH biti uspostavljena centralna evidencija o svim predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Najodgovorniji počinioci ratnih zločina prioritetno će se procesuirati pred Sudom BiH, uz pomoć usaglašenih kriterija za selekciju predmeta i u zadatom vremenskom periodu.

Ministarstvo je pripremilo i novi Prijedlog zakona o denacionalizaciji kojim se nude nova rješenja za sporna pitanja koja ranije nisu dobila podršku Parlamentarne skupštine BiH. Zakonom se osigurava vraćanje oduzete imovine izvornim vlasnicima ili ukoliko to nije moguće, obeštećenje zamjenskom imovinom ili davanje pravične novčane naknade. Nakon pribavljanja mišljenja nadležnih institucija zakon će biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje. 

Ministarstvo je pripremilo i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima. Riječ je o sistemskom zakonu kojim se na jedinstven način regulišu pitanja ugovora, prouzrokovanja štete, sticanja bez osnova, poslovodstva bez naloga, jednostranih izjava volje i drugih na zakonom utvrđeni način nastalih obligacionih odnosa na području BiH. Usvajanje Zakona o obligacionim odnosima BiH je uslov koji je pred Bosnu i Hercegovinu postavljen parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Na snagu su stupile i izmjene Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera kojim se između ostalog dodatno unapređuje kontrola sigurnosti u zatvorskim ustanovama, te uvode drugi evropski standardi zatvorskog sistema.

U prvoj godini implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH do danas, u potpunosti ili djelimično realizovano je 112 reformskih aktivnosti, od ukupno 140 planiranih. Riječ je o realizaciji strateškog plana unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji, koji zajednički provode Ministarstvo pravde BiH te ministarstva pravde entiteta, Brčko distrikta BiH, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.