Vijesti

Na snagu stupile izmjene Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH

30.8.2013

Objavljivanjem u Službenog glasniku BiH (br. 58/13), na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Cilj izmjena zakona je poboljšanje efikasnosti i kvaliteta postupka u interesu svih građana u BiH i realizacije njihovih prava, ali i prava potencijalnih ulagača. Izmjene i dopune u potpunosti usaglašene u sva četiri zakona o parničnom postupku, osim u dijelu u kojem se Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH razlikuje od entitetskih zakona.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine sadrži veliki broj odredaba kojima se vrše dopune određenih članova i otklanjaju nedorečenosti na koje su ukazali praktičari koji primjenjuju zakon.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH proizlazi, između ostaloga, i iz Odluke Ustavnog suda BiH, kojom se Parlamentarnoj skupštini BiH nalaže da uskladi Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH u pogledu delegacije nadležnosti, s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.