Vijesti

Forum o borbi protiv korupcije

11.7.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak učestvuje na forumu „Regionalna saradnja u borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Europi: Put naprijed“ koja se danas održava u Zagrebu.

Organizatori su Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a forum će omogućiti svim članicama i partnerima da podijele svoje stavove o prednostima i budućim očekivanjima u saradnji s RAI.

U svom obraćanju, ministar Čolak je istakao punu opredjeljenost Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije, ali i otvorenost za svaki vid suradnje sa svim zemljama jugoistočne Europe ocjenjujući dosadašnju saradnju uspješnom.

„Efiksna borba protiv korupcije nema alternativu i od posebnog je značaja za naše zemlje i građane. Jačanje načela vladavine prava, puna implementacija EU standarda i razvoj regionalne saradnje u budućnosti će imati ključni uticaj na ostvarivanje dugoročne stabilnosti, demokratskog i privrednog razvoja država jugoistočne Evrope“ poručio je ministar Čolak.

Inače, Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) usvojena je u Sarajevu 2000. godine i predstavlja međuvladin mehanizam za rješavanje pitanja korupcije kao jedne od najozbiljnijih prijetnji do oporavka i razvoja zemalja jugoistočne Evrope. Pored BiH, zemlje članice su: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija i Hrvatska.