Vijesti

Jedinstveno rješenje za naknadu ratne štete

20.6.2013

Ministar pravde BiH Bariša Čolak sastao se u Banja Luci sa ministricom pravde Republike Srpske Goranom Zlatković. Na sastanku su usaglašeni stavovi o rješavanju pitanja o utvrđivanju i naknadi materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava u BiH, povodom kojih se pred sudovima trenutno vode brojni postupci po tužbenim zahtjevima fizičkih i pravnih lica protiv entiteta i BiH.

Zaključeno je da zakonsko rješavanje utvrđivanja i naknade ratne materijalne i nematerijalne štete pred entitetskim pravosuđem, treba biti jedinstveno, bez obzira da li ono podrazumjeva krovni zakon ili entitetske zakone u jednakom tekstu. Ministar Čolak je istakao da očekuje da će se rješenje pitanja materijalne i nematerijalne ratne štete naći uskoro, te da je važno da bude jedinstveno za oba entiteta kao i za Brčko distrikt. "Moguće je da se to pitanje riješi na nivou entiteta, ali je važno da zakon bude jednak, a postoji mogućnost da se riješi i na nivou BiH. Vjerovatno ćemo u narednih par sedmica znati u kom pravcu ćemo ići", rekao je ovom prilikom ministar Čolak.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima Ministarstava koje se odnose na izradu i usaglašavanju nove Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godine.
Govoreći o Strategiji za reformu sektora pravde u BiH, ministar Čolak je istakao da je u narednom periodu potrebno dosta toga uraditi na njenom definisanju, ali i na implementaciji kroz legislativu. Ministrica Zlatković je naglasila da u pogledu nove Strategije za reformu sektora pravde u BiH orijentir treba da budu efekti postojeće Strategije, izrazivši želju za rješavanjem nerealizovanih stvari iz postojećeg u novom strateškom dokumentu.