Vijesti

Jačanje lokalne samouprave

31.5.2013

Uz podršku Ministarstva pravde BiH, danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP-a i predstavnika četiri opštine u BiH (Banjaluka, Novi Grad Sarajevo, Tešanj i Višegrad), čiji je cilj doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma organizovana je u okviru LOD tri projekta koji finansira EU, a čiji je cilj razvoj BiH kroz podršku odabranim lokalnim zajednicama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprjeđeno pružanje usluga.

Podrška EU saradnji između opština i civilnog društva već ulazi u svoju petu godina a najavljeno je i da EU namjerava da nastavi svoju podršku ovom projektu sa dva miliona eura iz sredstava IPA fondova. Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj je istakao da Ministarstvo pravde BiH, u okviru svojih nadležnosti, nastoji promovisati organizacije civilnog društva kao partnera vlatima u službi građana, te omogućiti stvaranje povoljnijeg okruženja za rad ovih organizacija.

U ovoj fazi sprovođenja LOD tri projekta, započete su aktivnosti u 15 partnerskih gradova i opština na uspostavljanju i unaprjeđenju transparentnih mehanizama za finansiranje projekata organizacije civilnog društva. 

Pored predstavnika Ministarstva pravde BiH Ceremoniji su prisustvovali šef operacije Delegacije EU u BiH Holger Šreder, zamjenik rezidentonog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani, , gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović te načelnici opština Višegrad, Tešanj i Novi Grad Sarajevo.