Vijesti

Objavljen priručnika za izradu obrazloženja pravnih propisa

22.5.2013

Ministarstvo pravde BiH, Direkcija za evropske integracije BiH i USAID Projekt jačanja parlamenta u Bosni i Hercegovini, objavili su Priručnik za izradu obrazloženja pravnih propisa, koji je dostupan na našoj web stranici na slijedećem linku.

Priručnik je namijenjen svima koji se bave pripremom, usvajanjem, ali i iniciranjem donošenja propisa a izrađen je u cilju unaprjeđenja kvalitete budućih pravnih dokumenata. Priručnik za izradu obrazloženja pravnih propisa predstavlja smjernicu za vlasti BiH i za čitav zakonodavni postupak, u šta se ubrajaju: analize politika, finansijske procjene, konsultacije, usklađivanje sa pravnim nasljeđem Evropske unije itd.

Izazovi s kojima se suočavaju obrađivači nacrta propisa u BiH su jednaki, naročito kada je u pitanju usklađivanje različitih propisa, usklađivanje nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH i priprema propisa koji su jasni i lako provodivi. Ministarstvo pravde BiH vjeruje da će upustva data u ovom Priručniku koristiti svima koji se bave pravnim dokumentima, posebno u smislu njihovog unaprjeđenja i bolje provodivosti u praksi.