Vijesti

Otvoren proces javnih konsultacija o izmjenama ZOSPI-a

10.5.2013

Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija u izradi Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini. Svi zainteresovani građani i pravna lica mogu učestvovati u izradi pomenutog zakona, te svoje komentare, prijedloge i sugestije dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije.

Izmjenama Zakona o slobodi pristupa informacija sprječavaju se nezakonitosti i proizvoljnosti u njegovoj primjeni i omogućava   brži i jednostavniji pristup željenim informacijama u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Vijeća Evrope u ovoj oblasti. Posebna pažnja posvećena je zaštiti privatnosti kao jednom od osnovnih ljudskih prava, a čiji standardi su definisani Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda Vijeća Evrope.

U izradi Nacrta zakona učestvovali su i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine i Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Proces javnih konsultacija otvoren je do petka 31.05.2013. godine .