Vijesti

Javne konsultacije o Zakonu o sudovima BiH

29.4.2013

Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija o Zakonu o sudovima BiH. Ovim zakonom uređuje se organizacija sudova, nadležnost, unutrašnja organizacija, javnost rada, finansiranje sudova i druga pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje sudova Bosne i Hercegovine.  

Uzimajući u obzir zaključke iz mišljenja Venecijanske komisije, preporuke „Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH” te Izvještaj za ispitivanje opravdanosti osnivanja Apelacionog suda BiH koji je sačinila Radna grupa, ukazano je na opravdane razloge za rješavanje organizacije sudova jednim zakonom. U Nacrt zakona već je ugrađeno mišljenje Visokog sudskog i tužlačkog vijeća, uz sugestije Suda BiH. Na Nacrt zakona mišljenje je dala Direkcija za ljudska prava Vijeća Evrope i Generalna direkcija za ljudska prava i vladavinu zakona, čije primjedbe su u većini ugrađene u tekst Zakona.

Također, konsultacije su provedene i u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH. Nacrt zakona dostavljen je Venecijanskoj komisiji na mišljenje, nakon čega će biti upućen u proceduru usvajanja.

Svi zainteresovani građani i pravna lica mogu učestvovati u izradi pomenutog zakona, te svoje komentare, prijedloge i sugestije dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije

Proces javnih konsultacija otvoren je do srijede 29.05.2013. godine.