Vijesti

Utvrđen Prijedlog zakona o volontiranju i izmjenama zakona o ZKP-u

25.4.2013

Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog zakona o volontiranju. Zakonom se utvrđuju uslovi i osnovna načela volontiranja, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja te uvodi državna nagrada za volontiranje.

Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje koje dodjeljuje Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za volontiranje, doprinos promoviranju volontiranja i druge volonterske aktivnosti. Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, s ciljem usklađivanja s odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obveznog pritvora nakon izricanja prvostepene presude.

Izmjenom Zakona, koji će Ministarstvo pravde uputiti u parlamentarnu proceduru, propisano je da nakon izricanja presude na kaznu zatvora sud može optuženom odrediti, odnosno produžiti pritvor uzimajući u obzir sve okolnosti povezane sa izvršenjem krivičnog djela, odnosno ličnosti počinitelja, o čemu se donosi posebno rješenje.