Vijesti

Protokol o saradnji sa Ministarstvom pravde Ukrajine

25.4.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak primio je danas u Sarajevu delegaciju Ministarstva pravde Ukrajine na čelu sa ministrom Oleksandrom Lavrynovychem. Tom prilikom dvojica ministara su potpisala Protokol o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Ukrajine.

Imajući u vidu stalan razvoj bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Ukrajine u različitim oblastima, nametnula se potreba daljnjeg unaprjeđenja saradnje u oblasti pravosuđa. Iz tog razloga potpisan je Protokol o saradnji između dva ministarstva koji će omogućiti efikasniju razmjenu informacija o pravnim stvarima, kao i izradu zakona i provođenje pravnih reformi u cilju harmonizacije propisa sa međunarodnim i evropskim standardima.

Zatim, razmjenu iskustava u vezi sa organizacijom i radom strana i njihovih sudskih organa, uzajamnu pomoć u obrazovanju i obuci osoblja, ali i jačanje saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima i drogom, pranja novca, korupcije i terorizma, kao i drugih krivičnih djela. Ovim će se Protokolom, također, omogućiti razmjena informacija i prakse u vezi sa drugim pravnim i sudskim stvarima koje su od značaja za obje strane.