Vijesti

Konferencija ReSPA-e

18.4.2013

Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA danas i sutra organizije 7. godišnju konferenciju koja se održava u sjedištu ReSPA-e u Danilovgradu, Crna Gora. Tema konferencije je Efikasno stvaranje politika - Kako osigurati željene promjene kroz uspješnu implementaciju politika i na istoj, između ostalih, učestvuju i ministri iz zemalja članica ReSPA-e.

Među njima je i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak koji se na ovoj konferenciji susreo s kolegama iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Albanije.

U svom obraćanju ministar Čolak je naglasio kako je efektivna izrada politike tema koja je važna za sve države Zapadnog Balkana, te kako je, uz dobru praksu, efikasna implemenatacija politike posebno važna tema s kojom se Bosna i Hercegovina suočava u sklopu procesa EU integracija.

„Siguran sam da će proces EU integracija i reforma državne uprave biti znatno unaprijeđena i ubrzana kada ove dvije dimenzije, kreiranje i implementacije politike, budu dobro povezane i komplementirane“, poručio je ministar Čolak.

Očekuje se da će, sedma po redu konferencija ReSPA-e, osnažiti kreatore politike u razumijevanju korelacije između efikasnog kreiranja politika i procesa EU integracija kroz rasprave, razmjenu iskustava, kao i zajedničke zaključke.