Vijesti

Konferencija ministara pravde i unutrašnjih poslova

12.4.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak učestvuje  na  4. Regionalnoj konferenciji ministara unutrašnjih  poslova i ministara pravde na temu “Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i sudska saradnja u regiji Jugoistočne Evrope” koja se danas održava u Beogradu.

Na konferenciji je posebno naglašena potreba o daljoj saradnji država regije u borbi protiv svih oblika organizovanog  kriminala o čemu su učesnici zauzeli usaglašen stav, kako u pogledu jačanja te borbe, tako i u pogledu jačanja međusobne saradnje. Takođe, predloženi su novi mehanizmi za unaprjeđenje međunarodne pravne pomoći u građanskim stvarima, a potpisano je i Pismo namjere od strane država sudionica.

Ovim pismom države se obavezuju da dogovore odgovarajuće instrumente kojima bi se olakšalo priznanje stranih presuda u građanskim stvarima kroz pojednostavljeni postupak, a istovremeno bi se i pojednostavila pravna pomoć između država, na način što bi organi jedne države mogli direktno komunicirati sa organima drugih država.

Rezultat prednjeg dogovora bio bi regulisan kroz posebnu regionalnu konvenciju iz građansko-pravne oblasti, kojom će, prema tvrdnjama učesnika  konferencije, biti unaprijeđena i pojednostavljena međunarodna pravna pomoć u građanskim stvarima, što bi rezultiralo efikasnošću u ovoj oblasti na prostoru regije.