Vijesti

Završena četvrta sjednica Strukturiranog dijaloga o pravosuđu

10.4.2013

Plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu održan je 8. i 9. aprila u Brčkom. U detaljnoj raspravi predstavnici ministarstava pravde u BiH, pravosudnih institucija i zvaničnika EU, četvrti put od pokretanja Strukturiranog dijaloga, razmotrili su najvažnija pitanja iz oblasti pravosuđa, od presudnog značaja za vladavinu prava u BiH.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da je neophodno osigurati dodatna finansijska sredstva za rad entitetskih tužilaštava, kako bi se efikasnije riješili preostali predmeti ratnih zločina. Učesnici sastanka su se složili da se Zakon o sudovima BiH treba uputiti u proceduru do kraja mjeseca te da je neophodno razmotriti amandmane na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kako bi isti bio upućen Venecijanskoj komisiji. Uz diskusiju o provođenju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, funkcionisanju sudova, efikasnosti i nezavisnosti pravosudnih organa i institucija, razmotrene su i informacije o izgradnji Državnog zatvora, Specijalne bolnica za forenzičku psihijatriju Sokolac i smještaja Tužilaštva BiH. Preporuke Evropske komisije o daljoj reformi pravosuđa, biće objavljene do kraja sedmice.

Dvodnevnim sastankom predstavnika Evropske unije i BiH kopredsjedavali su Bakir Dautbašić, predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove i Pierre Mirel, direktor Direkcije C u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje.