Vijesti

Forenzička psihijatrija u funkciji do kraja godine

26.3.2013

Završeni su svi građevinsko-arhitektonski radovi i u toku je prikupljanje ponuda za nabavku medicinske i nemedicinske opreme, neophodne da se objekat stavi u funkciju i primi svoje prve korisnike. Ukoliko sve bude teklo planiranim tempom, forenzička psihijatrija će sa radom početi u drugoj polovini ove godine.

Vlada RS je kao osnivač ove ustanove potpisala sporazum sa Vladom Švajcarske, koja se obavezala da će obezbijediti 2.150.000,00 KM neophodnih za završetak radova opremanja ove bolnice i trenutno se radi na nabavci opreme. Forenzička psihijatrija će biti u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno osuđenicima koji su na posebnom programu liječenja od različitih psihijatrijskih oboljenja.

Predviđeni smještajni kapacitet je 200 osoba, što je u skladu sa evropskim standardima. Inače, kompletan objekat je rekonstruisan u skladu sa najvišim evropskim standardima koji se tiču sigurnosti, humanosti i zaštite ljudskih prava osoba koje će boraviti u ovoj ustanovi.Najveći broj zaposlenih činiće medicinsko osoblje, prije svega psihijatri i psiholozi.

Trenutno 170 lica ispunjava uslove da bude smješteno u ovoj ustanovi. Riječ je o licima koja su krivična djela počinila u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata i sl. Troškove će snositi onaj nivo vlasti koji upućuje to lice. Prema Sporazumu o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, predviđeno je da za svakog korisnika, nadležni nivo vlasti, plaća 72 KM.

 Stavljanje u funkciju forenzičke psihijatrije na Sokocu je od ogromne važnosti za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH,  jer se osobe kojima je neophodna stručna, medicinska pomoć, godinama nalaze u neadekvatnog smještaju u KP zavodima ili drugim ustanovama. Radom ove ustanove biće ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman licima koja su krivična djela počinila u stanju smanjene uračunljivosti.