Vijesti

Potpisan protokol o saradnji između BiH i Albanije

19.3.2013

19.03.-Protokol o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Republike Albanije potpisali su danas u Sarajevu ministri pravde - Bariša Čolak i Eduard Halimi.

Zaključenjem navedenog Protokola unaprjeđuje se saradnja između dva ministarstva, tako što se omogućava bolja razmjena informacija o pravnim stvarima, izrada zakona i provođenje pravnih reformi u cilju harmonizacije propisa sa međunarodnim i evropskim standardima; razmjena iskustava u vezi sa organizacijom i radom strana i njihovih sudskih organa; uzajamna pomoć u obrazovanju i obuci zaposlenih. Takođe se osigurava jačanje saradnje u borbi protiv organizivanog kriminala, trgovine ljudima i drogom, pranja novca, korupcije i terorizma, kao i drugih krivičnih djela. Omogućava se i razmjena informacija i prakse u vezi sa drugim pravnim i sudskim stvarima koje su od značaja za obje strane.

Podsjećamo, današnje potpisivanje nastavak je pregovora održanih u Tirani, u maju 2011. godine, kada je tekst Protokola usaglašen i parafiran. Važno je istaći, kako su delegacije dviju država ranije postigla saglasnost za zaključenje Ugovora o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima između BiH i Albanije, koji će doprinijeti  razvoju međusobnih odnosa, kao i razvoju ukupne regionalne saradnje.