Vijesti

Ocjena zakonodavstva o krivičnoj nadležnosti Suda BiH

5.3.2013

Pitanje krivične nadležnosti Suda BiH, bilo je glavna tema radionice koju je u Sarajevu organizovala Evropska komisija, Instrument za tehničku pomoć TAIEX, uz kopredsjedavanje ministra pravde BiH Bariše Čolaka.

Na seminaru je posebno razmatran Zakon o sudovima BiH, koji trenutno priprema Ministarstvo pravde BiH i kojim se uvodi nova organizacija pravosuđa na nivou BiH. Učesnici seminara su se saglasili da novim zakonskim rješenjem nadležnosti Suda BiH moraju biti jasno i precizno definisane kako bi se razgraničile nadležnosti između ovog suda i drugih sudova unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Pravni ekspert Evropske unije Fausto Pocar je naglasio da je pitanje nadležnosti sudova na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta veoma važno za Bosnu i Hercegovinu, dodajući da sve zemlje koje su na putu ka EU moraju svoje pravosudne sisteme prilagoditi odlukama i parametrima koje postavlja Vijeća Evrope.

Definisanje krivične nadležnosti Suda BiH jedno je od ključnih tema Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, koji će se održati 8. i 9. aprila u Brčkom.