Vijesti

Ministar pravde Bariša Čolak prisustvovao Konferenciji ministara pravde zemalja - članica Vijeća Evrope u Istambulu

29.11.2010

29.11.2010. - Ministar pravde Bariša Čolak sudjelovao na konferenciji ministara pravde zemalja članica Vijeća Evrope, koja se od 24-26. novembra održavala u Istambulu. Osim ministara, u radu konferencije sudjelovali su najviši zvaničnici Vijeća Evrope i Turske i predsjedavajući odbora i pravnih mehanizama VE.

Konferencija je posvećena modernizaciji pravosuđa u III milenijumu, a podijeljena je u dvije sesije: »Transparentnost i efikasnost pravosuđa« i »Zatvori u današnjoj Evropi«.

Na Konferenciji je stavljen naglasak na moderniziranje pravosuđa kroz upotrebu komunikacijske tehnologije (ICT) kako bi se poboljšao pristup pravdi i efikasnosti samih sudova. Početkom novog milenijuma parlamenti, vlade i ministarstva pravde u Evropi su suočena sa potrebom bolje integracije pravosudnih servisa u Evropi i efikasnijih organizacija. Imajući ovo u vidu Vijeće Evrope je izdalo mnogo preporuka vezano za važnost ICT koji ima za cilj podršku i promociju kvalitetnog i efikasnog pravosuđa. U mnogim europskim zemljama, nakon istraživanja o isplativosti osiguranja elektronskih sudskih službi, buduće automatsko obrađivanje predmeta i sistema internet pravde (pristupa pravdi putem interneta), isti su razvijeni i implementirani. Ovaj način pristupa pravdi osigurava elektronsko plaćanje taksi, elektronsko podnošenje zahtjeva, elektronski način za obavještenje i komunikaciju sa advokatima i drugim strankama i puna elektronska suđenja. Ciljevi ovog projekta su radikalna promjena infrastrukture zasnovane na papiru, poboljšanje i pospješenje pristupa pravdi, i smanjenje neugodnosti i troškova pravosuđa.

Kako se ICT sada smatra kao najvažniji element za poboljšanje administracije pravosuđa tako se smatra ključnim elementom za Transparentnost i efikasnost pravosuđa. Naime, transparentnost odnosno odsutnost korupcije i jednak tretman građana su ključni elementi modernog pravnog sustava. Modernizacija pravosuđa može osigurati transparentnost pravosuđu kroz elektronički i brzi pristup predmetima i radu sudova putem interneta. Nadalje, svima je poznato da su vrijeme i znanja sudija važni resursi koji trebaju biti korišteni efikasno, na način da im se omogući da se fokusiraju na svoj glavni posao, suđenje, umjesto sređivanja ogromnih spisa predmeta i čekanja na informacije koje trebaju ili obavljanje posla koji može obavljati osoblje suda ili tehnologija.

Jedna od prednosti ICT pravosuđa jeste rješavanje problema stranih državljana koji izdržavaju kazne u domaćim zatvorima, pri čemu se novci za troškove izdvojeni iz državnog budžeta nepotrebno povećavaju.

Jedan od potencijalnih nedostataka ovog sistema jeste pitanje zaštite ličnih podataka ukoliko se omogući transparentan pristup pravosuđu putem interneta. Zaštita ličnih podataka je važan element u današnje vrijeme i Vijeće Evrope mu poklanja veliku važnost.

Drugi dio Konferencije se bazirao na prevenciji i rješavanju problema prenatrpanosti zatvora, što predstavlja kompleksan problem, i bitan je izazov za zatvorsku administraciju i svjetski kazneni sistem u cjelini. Sučeljavanje sa prenatrpanošću se može riješiti kroz mijenjanje sistema. Naime, uskraćivanje slobode trebalo bi biti predviđeno samo kao zadnja mogućnost i kao takva mjera treba biti primijenjena samo u slučajevima kada druge mjere nisu dale željene rezultate. Proširenje zatvora treba biti posmatrana kao ekstremna mjera i ne predstavlja dugoročno rješenje problema. Isto tako vrijeme pritvora i zatvora treba biti svedeno na razumno vrijeme odnosno vrijeme koje je zbilja neophodno kako bi se osigurala pravda. Dalje, su istaknute alternative za zatvor kao što su novčane kazne u dnevnim iznosima, nadoknađivanje štete oštećenom, uslovna osuda, uslovna kazna.

Na Konferenciji u Istambulu su usvojene rezolucije o modernom, transparentnom i efikasnom pravosuđu, zatvorima u današnjoj Evropi i o zaštiti ličnih podataka i privatnosti u trećem milenijumu.