Vijesti

Ministar Bariša Čolak učestvovao na Regionalnom ministarskom susretu “Jačanje efikasnosti pravosuđa kroz unaprjeđenje medijacije“, koji je održan 1. novembra u Budvi

3.12.2010

03.12.2010. - Ministar Bariša Čolak predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine na Regionalnom ministarskom susretu, koji je organizovalo Ministarstvo pravde Crne Gore uz podršku Sistema UN u Crnoj Gori i Internacionalne finansijske korporacije (IFC). Ministarski susret održan je s ciljem unaprjeđenja suradnje država našeg regiona u oblasti alternativnog rješavanja sporova i jačanja efikasnosti pravosuđa.

Osim ministara pravde i predstavnika institucija nadležnih za medijaciju država regiona, susretu su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, kao i visoki predstavnici pravosudnih i drugih nadležnih institucija u Crnoj Gori.

Učestvujući u radu ministarskog susreta ministar Čolak je upoznao prisutne sa zakonskom regulativom medijacije u Bosni i Hercegovini i kratko se osvrnuo na uspostavljanje ovog instituta u našoj zemlji. Ministar Čolak je konstatovao „da u Bosni i Hercegovini postupak medijacije nije upotrjebljen u punom kapacitetu iz više razloga, između kojih je najvažniji neupućenost aktera u sam postupak medijacije kao niti u prednosti samog postupka.“

Učesnici ministarskog susreta su imali priliku upoznati se sa zakonskom regulativom medijacije u državama regiona, kao i sa problemima i teškoćama prilikom uspostavljanja i upotrebe ovog instituta u praksi. Uvidom u različite zakonske regulacije ovog instituta, kao i kroz razmjenu iskustava u primjeni ovog instituta, učesnici susreta su zaključili da se malo napora ulaže u samu promociju instituta i edukaciju svih sudionika o njegovim pozitivnim stranama.  Na susretu je stavljen naglasak da sve zemlje moraju raditi na unaprjeđenju ovog instituta i afirmaciji mirnog rješavanja sporova.

Ministar Čolak je izrazio odlučnost za unaprjeđenje ovog instituta s ciljem rasterećenja sudova i smanjenja broja zaostalih predmeta na sudovima, što zahtjeva dodatni angažman svih sudionika. „Pravosuđe i institucije vlasti zajedno sa Udruženjem medijatora moraju ulagati više napora u cilju propagiranja instituta medijacije kroz različite oblike edukacije kako pravnih subjekata tako i fizičkih lica. Obzirom da je ovaj institut relativno nov i neistražen smatram da bi održavanje seminara, panel diskusija i štampanjem pisanih materijala sa navedenim bitnim značajkama umnogome doprinijelo upoznavanju svih sudionika i stvaranju što šire slike o mogućnostima i prednostima u primjeni ovog instituta u svim vrstama postupaka“, zaključio je Čolak.

Na kraju je ministarskog susreta je usvojena deklaracija o saradnji u regionu o pitanjima jačanja pravosuđa kroz postupak medijacije.