Vijesti

Četvrta Tematska konferencija na temu „Podrška sektora pravde privrednom razvoju BiH“

30.11.2012

Danas, 30.11.2012. godine, u Sarajevu održana je Četvrta Tematska konferencija na temu „Podrška sektora pravde privrednom razvoju Bosne i Hercegovine“. Konferencija se održala u zajedničkoj organizaciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i USAID-ovog Projekta razvoja sektora pravosuđa II (USAID JSDP II).

Konferenciji su prisustvovali ministri pravde svih nivoa u BiH, predsjednici VSTV BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, mnogobrojni nositelji pravosudnih funkcija, te predstavnici Organizacija civilnih društava u BiH i međunarodnih/donatorskih institucija u BiH.

Cilj ove konferencije bila je rasprava o ulozi institucija sektora pravde u smislu podrške ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, u skladu sa Mišljenjem Venecijanske komisije broj 648/2011 od 18.6.2012. godine, u kojem se naglašava veza i važnost koju vladavina prava i pravna izvjesnost imaju u pogledu ekonomskog razvoja zemlje, te se navodi da „načelo pravne sigurnosti igra ključnu ulogu u jačanju povjerenja u pravosudni sistem i vladavinu zakona, te da je ovo prema tome bitno za poslovanje i ekonomski razvoj jedne zemlje.

Učesnici konferencije su se usaglasili da je neophodno osigurati uslove za uspostavu ove vrsta povjerenje na strani građana i stranih investitora, jer u protivnom neće postojati nikakva pravna mogućnost za ulazak u ugovorne odnose sa lokalnim partnerima, te će se na taj način odbaciti sve aktivnosti koje su nezamjenjive za ekonomski razvoj jedne zemlje. Postojanje pravne sigurnosti (ili njeno nepostojanje) prema tome ima značajan ekonomski uticaj.