Vijesti

Treći sastanak Struktuisanog dijaloga o pravosuđu

9.7.2012

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru je 05. i 06.07.2012. godine održan treći sastanak Struktuisanog dijaloga o pravosuđu između predstavnika Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali ministri pravde Bosne i Hercegovine, entiteta i pozvanih kantona, te predsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Sastanak su vodili Bakir Dautbašić, predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove i Pierre Mirel, direktor Direkcije C u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje.

Tokom dvodnevnog sastanka Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je predstavnicima Evropske unije dalo informacije o aktima upućenim Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u cilju pojašnjenja zakonske osnove za nadležnosti u pogledu dovršenja Protokola o razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina sa Srbijom, te o stanju pregovora sa zemljama regije, uključujući i očekivani vremenski okvir za zaključenje sporazuma o izručenju.

Evropskoj komisiji su date informacije o trenutnom statusu nacrta: Zakona o osnivanju Apelacionog suda Bosne i Hercegovine, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, uključujući i izvještaj o usvajanju pravnih propisa o besplatnoj pravnoj pomoći u kantonima i pregled aktivnosti na usklađivanju zakona o parničnom postupku u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je postignut dogovor o sredstvima IPA 2012/2013, kao podrška Evropske unije sektoru pravde u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je bilo riječi i o uspostavljanju Državnog zatvora visoke sigurnosti i Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Preporuke sa sastanka bit će naknadno dostavljene učesnicima.