Vijesti

Održana konferencija ministara pravde i unutrašnjih poslova

22.3.2011

22.03.2011. - U Budvi je od 16. do 18. marta održana konferencija ministara pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Tema konferencije bili su mehanizmi saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala u regiji. Ministri su se obavezali i da će nastaviti usklađivanja nacionalnih zakonodavstva sa ključnim međunarodnim standardima o krivičnom pravosuđu, u cilju daljeg jačanja mjera u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zaključeno je da se izazovi organizovanog kriminala ne mogu uspješno tretirati samo na nacionalnom nivou i stoga je potrebno preduzeti konkretne korake i na regionalnom nivou, u cilju jačanja napora i sveobuhvatnog suprotstavljanja organizovanom kriminalu. Organizacija Regionalne konferencije ministara pravde i unutrašnjih poslova predstavlja značajnu vrijednost u rješavanju ovih pitanja, u razmjeni iskustava, kao i u identifikovanju oblika i načina dalje regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova regiona, potpisali su Deklaraciju o jačanju regionalne saradnje i koordinacije u borbi protiv organizovanog kriminala u zemljama članicama Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Cilj potpisivanja ove deklaracije jeste da se na sveobuhvatan način ojača borba protiv organizovanog kriminala na regionalnom nivou, te kako bi se konkretno razmotrili i primijenili različiti vidovi saradnje i ustanovio efikasan i efektivan sistem borbe protiv organizovanog kriminala.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Proces - SEECP) pokrenut je 1996. godine, a ove godine predsjedavajuća SEECP-a je Crna Gora.