Vijesti

Uskoro tenderi za izvođenje pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora

31.3.2011

31.03.2011- Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uskoro će raspisati tendere za izvođenje pripremnih radova te provesti sve druge aktivnosti kako bi gradnja državnog zatvora visoke sigurnosti u potpunosti bila završena u naredne dvije godine.

Nakon što je prvobitni projekat izmijenjen, Ministarstvo pravde BiH je od početka ove godine preduzelo brojne mjere kako bi realizacija daljih aktivnosti tekla ubrzano, efikasno i kvalitetno. Jedinica za implementaciju projekta je u kratkom roku završila usvajanje idejnog ali i izradu glavnog projekta. Po njegovom usvajanju i reviziji, sredinom godine pristupiće se pripremi pristupnog puta i objavi tendera za glavne radove.

Kako bi se omogućilo učešće domaćih kompanija na tenederu i posao za stotine radnika iz naše zemlje, projekat će biti podijeljen u nekoliko faza i manjih cjelina. Svi zainteresovani aplikanti moći će putem web stranice Ministarstva pravde BiH, pratiti objave o svim javnim nabavkama u vezi izgradnje  državnog zatvora i prijaviti se na objavljene tendere.

Podsjećamo, do pomjeranja prvobitnih rokova za izgradnju došlo je zbog revizije starog i izrade novog projekta, odnosno njegovog usklađivanja sa najnovijim zatvorskim standardima. Troškove izrade novog projekta u potpunosti je finansirala Evropska unija. Zbog povećanja ukupne površine zavoda, komunalnih troškova, sigurnosnih sistema, pristupnih puteva itd. povećana je i vrijednost izgradnje na približno 77,5 mil KM, a projekat će biti finansiran iz donatorskih, kreditnih i domaćih sredstava. Odlukom Vijeća  ministara od novembra prošle godine, izgradnja državnog zatvora proglašena je dugoročnim kapitalnim ulaganjem.

U državnom zatvoru, kapaciteta 350 mjesta, biće smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH. Riječ je zatvorskoj ustanovi zatvorenog tipa i visokog stepena sigurnosti. Državni zatvor će biti jedini zavod ove vrste koji će ispunjavati standarde Evropskog zatvorskog pravilnika i zakona BiH, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta. Izgradnja ovakve ustanove je od velikog značaja za ukupnu sigurnosnu situaciju u zemlji, te funkcionisanje cjelokupnog sudskog, pravosudnog i sistema policije u našoj zemlji.