Vijesti

Konferencija ministara pravde Zapadnog Balkana

20.4.2011

15.04.2010.- Zamjenik ministra pravde Srđan Arnaut,  učestvovao je na konferenciji ministara pravde Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja. Konferencija je organizovana u cilju jačanja borbe protiv organizovanog kriminala, sa posebnim osvrtom na konfiskaciju imovine stečene kriminalom.

Imajući u vidu da je jačanje regionalne i međunarodne pravosudne saradnje ključni element borbe protiv organizovanog i privrednog kriminala, zaključeno je da je posebno važno intenzivirati saradnju u oblasti finansijskih istraga, praćenja, zamrzavanja i konfiskacije imovine.

Razmjenjena su iskustva o različitim sistemima konfiskacije prihoda stečenih kriminalom te istaknuta opredjeljenost da se razmotri uvođenje šireg opsega konfiskacije, poput proširene konfiskacije kao i konfiskacije kojoj ne mora da prethodi izricanje osude.

Na konferenciji je predložena inicijativa Ministarstva pravde Republike Srbije da se uspostavi mehanizam regionalnog naloga za hapšenje, koji bi funkcionisao po modelu i osnovnim principima evropskog naloga za hapšenje.

Pored ministara pravde i predstavnika ministarstava pravde zemalja Zapadnog Balkana, konferenciji su prisustvovali i Erik Holder, ministar pravde Sjedinjenih Američkih Država, i Tibor Navračič, ministar pravde Republike Mađarske, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom.