Vijesti

Izrada Nacrta Strategije za uspostavu podsticajnog okruženja za razvoj održivog civilnog društva

26.5.2011

25.05.2011. - Na prijedlog Ministarstva pravde BiH, Vijeće ministara BiH je donijelo je Odluku o izboru članova Radne grupe za izradu Nacrta strategije za uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj održivog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, čime se želi ubrzati stvaranje održivog trougla: civilno društvo, Evropska unija i Vijeće ministara BiH. Strategijom će se stvoriti pravni i institucionalni okvir koji bi bio stimulativan za dalji razvoj građanskog društva u BiH i koji bi bio osnova za programiranje buduće podrške Evropske komisije razvoju građanskog društva u BiH.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina se obavezala dati punu podršku razvoju građanskog dijaloga,  kroz uspostavu podsticajnog okruženja neophodnog za dalji razvoj samoodrživog građanskog društva u BiH. Naime, u zemljama EU nevladine organizacije su prepoznate kao institucionalni oblici  društva, koji sve više preuzimaju vršenje javnih poslova i pružanje usluga građanima, što je demokratski način ostvarivanja i zaštite javnog interesa.

U Radnoj grupi za izradu Nacrta strategije za uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva BiH imenovano je po pet predstavnika nadležnih institucija u BiH i organizacija civilnog društva Bosne i Hercegovine.

Radna grupa će u roku od četiri mjeseca od njenog formiranja pripremiti nacrt strategije  i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na usvajanje.