Vijesti

Dijalog o reformi pravosuđa u BiH

6.6.2011

06.06.2011-Ministar pravde BiH Bariša Čolak predsjedava dvodnevnim skupom o strukturalnim reformama u oblasti pravosuđa, koji se  u Banja Luci vodi u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.  U dijalogu, koji je otvorio evropski komesar za proširenje Štefan Fuele, osim predstavnika državne vlasti, učestvuju predstavnici vlasti  Republike Srpske i Federacije BiH.

Održavanje skupa predložila je Evropska komisija, u svjetlu zahtjeva EU za proširenje evropskih integracija. Cilj je konsolidacija vladavine zakona u oblasti vladavine prava i uspostava nezavisnog, efikasnog, nepristrasnog i odgovornog sistema pravosuđa na području cijele zemlje i u korist svih njenih građana.

Prvi dan strukturalnog dijaloga biće na političkom, a drugi na ekspertskom nivou. Diskutovaće  se o nizu pitanja koja se tiču pravosuđa, od strukture, nadležnosti, preko metoda rada pravosudnih institucija, kako bi se cjelokupni sistem u BiH uskladio sa evropskim standardima i propisima.

Otvaranje ovog pitanja najavljeno je i nakon posjete visoke predstvnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton , 13. maja, kada je u Banja Luci razgovarala sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Narodna skupština RS prethodno van snage stavila odluku o najvaljenom referendumu u Republici Srpskoj.