Vijesti

Objavljen tender za izgradnju pristupnog puta za državni zatvor

8.6.2011

08.06. 2011.- Ministarstvo pravde BiH objavilo je tender za izgradnju pristupnog puta i ulične rasvjete i tender za nadzor nad radovima izgradnje saobraćajnice, prateće infrastrukture i javne rasvjete u sklopu projekta izgradnje državnog zatvora. Rok za prijavu na tender je 28 dana a pravo učešća imaju sve kvalifikovane i licencirane agencije, kompanije i projektantske kuće iz Bosne i Hercegovine.

Ovo je samo jedan u nizu tendera, koje Ministarstvo pravde BiH objvaljuje u sklopu pripremnih radova za ozgradnju državnog zatvora. Već iduće nedjelje biće raspisan tender za elaborate o protivpožarnoj zaštiti i zaštitu na radu, a potom slijede tenderi za reviziju glavnog projekta vršenje iskopa itd.

Inače, na prethodno raspisani tender za izradu elaborata na osnovu kopanja testnih bunara i provođenja geo-mehaničkih istraživanja, za samo nekoliko dana prijavilo se 11 domaćih kompanija. Ovaj veliki posao smo planski podijelili na manje cjeline, sve kako bi se domaćim izvođačima omogućilo da se prijave na tendere. Mišljenja smo da će na taj način kompanije iz BiH dobiti jednaku šansu da se prijave a sam projekat će postati i razvojna investicija koja će otvoriti brojna radna mjesta.

Planirano je da nakon svih pripremnih radova, gradnja samog objekta počne krajem godine, odnosno da izgradnja državnog zatvora visoke sigurnosti u potpunosti bude završena do 2013.godine.

Procijenjena vrijednost projekta je 77.450.865. KM a polovina novca je obezbjeđena iz donacija.