Vijesti

Sedma konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika VSTS BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH

29.2.2012

Dana 28.02.2012. godine u Sarajevu održana je Sedma konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika VSTS BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH. Konferenciji su prisustvovali ministri pravde svih nivoa u BiH i predsjednici VSTS BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH
29.02.2012. - Dana 28.02.2012. godine u Sarajevu održana je Sedma konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika VSTS BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Konferenciji su prisustvovali ministri pravde svih nivoa u BiH i predsjednici VSTS BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Na konferenciji su razmatrani i usvojeni izvještaji institucija sektora pravde i organizacija civilnog društva o postignutim rezultatima na provedbi Akcionog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH, uključujući i izvještaji o provedbi Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH, izradi nacrta Strategije tranzicijske pravde u BiH, pripremnim radovima na izgradnji Državnog zatvora i donatorskim projektima u sektoru pravde u BiH, sa naglaskom na najvažnije probleme koji su uočeni u dosadašnjoj provedbi i prioritetne aktivnosti za naredno izvještajno razdoblje.

Pored izvještaja usvojeni su i revidirani Akcioni plan i revidirani Finansijski plan Strategije za reformu sektora pravde u BiH, Komunikacijska platforma za provedbu Akcionog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH, preliminarne preporuke sa drugog sastanka Strukturisanog dijaloga o pravosuđu, prioriteti za finansiranje iz donatorskih sredstava i kalendar aktivnosti za 2012. godinu.

Kao najvažniji rezultati u protekloj godini istaknute su poduzete aktivnosti na iznalaženju kvalitetnijeg načina finansiranja pravosudnih institucija u BiH i usklađivanja pravnih propisa, kao preduslova pravosudne nezavisnosti i jednakog postupanja prema građanima i pravnim subjektima.

U prošloj godini značajna pažnja posvećena je traženju odgovarajućih rješenja za smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta i operativnim pitanjima vezanim za rad sudova i tužilaštava u BiH, kao na primjer u informatizaciji i rekonstrukciji zgrada pravosudnih institucija, što doprinosi povećanju efikasnosti i učinkovitosti pravosudnog sistema u BiH.

Preduslov za uspostavu vladavine prava u BiH je jačanje odgovornosti i profesionalizma nositelja pravosudnih dužnosti. Radi ostvarenja toga cilja u 2011. godini poduzet je velik broj aktivnosti i mjera, na obukama sudija i tužilaca.

Zapaženi rezultati u protekloj godini ostvareni su u pružanju međunarodne pravne pomoći i poboljšanju pravosudne saradnje, uključujući i pravosudnu saradnju sa susjednim državama.

U 2011. godini odgovarajuća pažnja posvećena je pitanjima pristupa pravdi i uvođenju sistava besplatne pravne pomoći za siromašne kategorije stanovništva u cijeloj BiH. Zabilježen je i povećan interes za rad pravosudnih institucija BiH sa strane organizacija civilnog društva koje se uključuju u praćenje i procjenu njihovog rada.

U protekloj godini povećan je obim primjene medijacije, kao načina mirnog rješavanja sporova među sukobljenim strankama, sređivanju zemljišnih knjiga i privrednim sporovima.

Nadležne institucije sektora pravde uložile su značajne napore i na poboljšanju upravljanja sistemom za izvršenje krivičnih sankcija u BiH, te pitanju prekobrojnosti u zavodima i načinima unaprjeđenja stanja, u koje spada veća primjena uslovnog otpusta, pomilovanja, rad za opšte dobro na slobodi i druge alternativne sankcije, ali i proširenje zavodskih kapaciteta, uključujući i pripremne radove na izgradnji Državnog zavoda. BiH sve više napreduje u primjeni međunarodnih standarda u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. Namjera je da se Psihijatrijska klinika Sokolac što prije stavi u funkciju.

Učesnici konferencije su čvrsto opredijeljeni da se započete reforme nastave, te da se poduzmu aktivnosti na jačanju kapaciteta za strateška planiranja, koordinaciju pomoći i evropske integracije u institucijama sektora pravde u BiH, što uključuje i reviziju važeće sektorske strategije.