Vijesti

Posjeta delegacije Ministarstva pravde Republike Crne Gore

17.6.2011

17.06.2011.-Predstavnici Ministarstva pravde BiH sastali su se danas sa delegacijom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore. Sastanak je organizovan u sklopu inicijative za formiranje Regionalnog foruma zatvorskih sistema država bivše SFRJ, čiji je cilj unaprjeđenje regionalne saradnje u oblasti zatvorskog sistema.

Na sastanku dvije delegacije razmijenjena su iskustva praćenja primjene međunarodnih zatvorskih standarda i upravljanja zatvorima uz puno poštivanje ljudskih prava pritvorenika. Pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić, upoznao je učesnike sastanka sa aktuelnim reformama zatvorskog sistema u našoj zemlji, posebno u kontekstu izgradnje državnog zatvora i usklađivanja zakonskih propisa sa evropskim standardima. „Sve preporuke Vijeća Evrope u potpunosti su ugrađene u sistem izvršenja krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine, a ukupno četiri nezavisne komisije na državnom nivou nadgledaju poštivanje ljudskih prava u zatvorskim ustanovama“, naglasio je pomoćnik ministra.

U kontekstu formiranja Regionalnog foruma zatvorskih sistema, zaključeno je da će otvorena saradnja zemalja regiona omogućiti sadržajnije međusobno informisanje država o licima koja posjeduju državljanstvo jedne zemlje a kaznu izvršavaju u nekoj od susjednih zemalja te da će se poštivati svi oblici pogodnosti koje u skladu sa zakonom ili međunarodnim ugovorima pripadaju takvim licima.

Delegacija Ministarstva pravde Crne Gore predvođena direktorom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore Milanom Radovićem, obišla je i Pritvorsku jedinicu Suda BiH.