Vijesti

U pripremi sporazum o izručenju između BiH i Srbije

1.9.2011

01. 09.- Ekspertni timovi Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Srbije održali su pripremne pregovore o zaključenju Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Novim sporazumom predviđeno je izručenje domaćih državljana i ustupanje dokaza između pravosudnih institucija dvije zemlje.

Riječ o izručenju sopstvenih državljana koji su počinili kaznena dijela svih vrsta organiziranog  kriminala, pranja novca, te ostala teška kaznena dijela, odnosno teške oblike kaznenih dijela za koja je prema pravu obje države ugovornice propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna, odnosno mjera koja uključuje oduzimanje slobode. Među najznačajnijim odredbama novog sporazuma je ona koja se odnosi na izručenje domaćih državljana zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi. Sporazum se ne odnosi na pitanja ratnih zločina, koja su definirana međunarodnim pravom.

U toku je razmatranje i usaglašavanje svih odredbi sporazuma, koji će potom biti upućen u redovnu proceduru usvajanja u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. U cilju zadovoljavanja pravde i onemogućavanja bijega počinioca kaznenih dijela, potpisivanje istog sporazuma Ministarstvo pravde BiH će inicirati i sa Republikom Hrvatskom.