Vijesti

Okruli sto na temu Nactra zakona o VSTV BiH

11.10.2024

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine organiziralo je 09.10.2024. godine okrugli sto na temu izrade Nacrta zakona o VSTV BiH.

Po prvi put u povijesti Ministarstva pravde BiH, a imajući u vidu da se radi o bitnom zakonu za vladavinu prava i za pravosuđe Bosne i Hercegovine, pozvan je nevladin sektor, profesionalne udruge, akademska zajednica i druge relevantne institucije da dostave svoje komentare na radni materijal Zakna o VSTV, te da se na okruglom stolu otvori rasprava o istim.

Ispred Ministarstva pravde BiH prisutne je pozdravio Ministar pravde BiH, Davor Bunoza i upoznao koje su sve faze bile prilikom pripreme Nacrta zakona te se osvrnuo na preporuke Venecijanske komisije. Nadalje je kazao da se iz organizacije ovog okruglog stola vidi jasan otvoreni stav Ministarstva pravde BiH, a to je da se čuje stav svih zainteresiranih strana. Nadalje je kazao da je Ministarstvo pravde BiH ugodno iznenađeno kvalitetnim komentarima te da će se isti dalje proslijediti Radnoj skupini i izrazio je nadu da će BiH imati Zakon koji će biti usklađen sa pravnom stečevinom EU sa kojim će se nastaviti započeta reforma pravosuđa. 

Moderator okruglog stola, Tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut kazao je da je polazna osnova Nacrt zakona na kojem je radio poseban Tehnički tim  sačinjen od strane predstavnika VSTV-a i međunarodnih organizacija.

Prisutni su imali zanimljva pitanja i otvorena je konstruktivna rasprava što je dokaz potrebe otvorenijeg pristupa prilikom donošenja važnijih zakona.

Sudionici okruglog stola istakli su da je cilj da se kroz dijalog i raspravu dođe do konkretnih  zaključaka i smjernica u izradi Nacrta koji će biti u konačnici upućen u procedure usvajanja na Vijeće ministara BiH.

Na kraju okruglog stola Ministar pravde je napomenuo da je poenta ovog okruglo stola da se svi uključimo i damo doprinos  na europskom putu Bosne i Hercegovine

7 FOTO GALERIJA