Vijesti

Sastanak ministra pravde BiH Davora Bunoze i ministrice pravde Republike Austrije Alme Zadić: Snažna podrška Austrije Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU

13.9.2024

Dana 13.09.2024. godine održan je sastanak ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze i ministrice pravde Republike Austrije dr. Alme Zadić, koja s izaslanstvom boravi u Bosni i Hercegovini. Glavne teme sastanka bile su pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na pregovaračko poglavlje 23 - pravosuđe, borbu protiv korupcije i temeljna prava, kao i Plan rasta za Zapadni Balkan te suradnja dvije zemlje po pitanju bilateralnih odnosa.

Na početku sastanka sugovornici su razgovarali o suradnji naših dviju zemalja, trenutnoj političkoj situaciji i europskom putu BiH. Osobito je naglašeno poticajno i prijateljsko zagovaranje Republike Austrije u napretku BiH kao i cijele regije na europskom putu.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza naglasio je  kako naša zemlja ima jasan smjer i put kojim mora ići dalje i da je zahvalan na potpori i suradnji koju ministrica pravde kao i Republika Austrija, pruža Bosni i Hercegovini na  njenom europskom putu.

Ministrica Zadić je pohvalila rad i trud Ministarstva pravde BiH vezano za donošenje zakona važnih za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, a imajući u vidu složenu političku situaciju.

Istaknula je da je Republika Austrija snažna zagovornica da Bosna i Hercegovina bude članica EU. Nadalje poručila je da Bosna i Hercegovina treba nastaviti dobar posao koje su vlasti do sada uradile na putu ka EU te iskoristiti  Plan rasta za Zapadni Balkan,  čiji je cilj omogućiti partnerskim zemljama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija, dobivanjem bespovratne pomoći i kredita za ubrzavanje socioekonomskog približavanja Europskoj uniji.

Sugovornici su se složili da je Bosna i Hercegovina, konkretnije da je sadašnji sastav Vijeća ministara BiH u kratkom roku uspješno i skladno ispunio zadatke koji su rezultirali otvaranjem pregovora, čime je  BiH napravila značajan iskorak na europskom putu dobivanjem zelenog svjetla za početak pregovora sa EU.

Iako je Poglavlje 23 najteže i najsloženije poglavlje, a Bosni i Hercegovini predstoji još teži put ka usvajanju zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH, ministar Bunoza i ministrica Zadić iskazali su uvjerenost u pozitivan ishod bez obzira na sve aktualne izazove, te je još jednom naglašeno kako Bosna i Hercegovina ima veliku podršku Republike Austrije, kao i ostalih članica EU na njenom europskom putu. 

11 FOTO GALERIJA