Vijesti

Edukacija za advokate „Apelacija u krivičnom postupku kroz praksu Ustavnog suda BiH“

11.7.2024

„Apelacija u krivičnom postupku kroz praksu Ustavnog suda BiH“ naziv je jednodnevnog seminara koji je održan u Sarjevu u sklopu redovite edukacije advokata. Seminar je organiziralo Ministarstvo pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH i Regionalna advokatska/odvjetnička komora Sarajevo, a s ciljem kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata.

Edukatorice koje su obradile temu bile su viša pravna savjetnica u Ustavnom sudu BiH Vanesa Jusufbegović i advokatica Sabina Mehić. Prezentacija tema je protekla u međusobnoj interakciji što samih edukatorica, što prisutnih branioca i edukatorica.
Tijekom prezentacija obrađene su pojedine sentence odluka Ustavnog suda BiH povodom podnesenih apelacija, objašnjena je procedura i način podnošenja apelacija, broj odluka Ustavnog suda BiH, uz apostrofiranje činjenice zastoja rada Ustavnog suda BiH, koja je dovela do nemogućnosti ispunjenja određenih stavova i saznanja o usvojenim predmetima i zauzimanju stavova Ustavnog suda BiH. Učesnici seminara su upoznati i sa praksom Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP).

Ovaj seminar predstavlja nastavak saradnje Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH i Regionane advokatske/odvjetničke komore Sarajevo u pružanju podrške stručnom usavršavanju advokata.

 

 

3 FOTO GALERIJA