Vijesti

U Mostaru održana edukacija za advokate

10.7.2024

U saradnji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH i Regionalne odvjetničke/advokatske komore Mostar, a sa ciljem kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata, u Mostaru je održan jednodnevni seminar o temi: „ Pravo na advokata i prava advokata u krivičnom postupku“.

Predavači na seminaru bili su advokat Vlado Adamović i advokatica Mersiha Delić.

Tokom seminara u međusobnoj inerakciji sa edukatorima i kroz primjere iz prakse, objašnjena su prava advokata kroz faze krivičnog postupka, pravo na advokata u slučajevima obavezne odbrane, raspravljano je o nejasnoćama zakonskih procedura i odredbama ZKP-a BiH u odnosu na određena prava osumnjičenika i optuženika, te pristup advokatu posebno u fazi istrage.

Edukacija je rezultirala obostranim pozitivnim i aktivnim učešćem svih prisutnih, sa posebnim osvrtom na sama prava i ulogu branioca tokom čitavog  postupka i praksu ESLJP.

Ovaj seminar predstavlja nastavak uspješne saradnje Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH i Regionalne odvjetničke/advokatske komore Mostar u okviru kontinuirane podrške stručnom usavršavanju advokata.

 

4 FOTO GALERIJA