Vijesti

Tematski dijalog o novom Zakonu o VSTV-u

9.7.2024

U Sarajevu je održan Tematski dijalog o nacrtu novog Zakona o visokom sudbenom i tužiteljskom Vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u čijem su radu, u ime Ministarstva pravde BiH, sudjelovali ministar Davor Bunoza i Željko Bogut, tajnik Ministarstva i predsjednik radne skupine za izradu Zakona o VSTV-u. Nacrt novog Zakona o VSTV-u BiH značajan je korak za unapređenje vladavine prava u zemlji i ovaj zakon je ključan kako Bosna i Hercegovina napreduje ka ispunjavanju neophodnih zahtjeva za pristupanje Europskoj uniji, uključujući i usvajanje pregovaračkog okvira od strane Europskog vijeća.

U uvodnom govoru ministar Bunoza je pozdravio organiziranje ovakvoga dijaloga koji je, kako je kazao, pokazatelj spremnosti svih na razgovor, razmjenu mišljenja, na prijedloge ali i kritike, a sve s ciljem kako bi se došlo do najboljih rješenja za novi Zakon o VSTV-u. „Moje iskustvo u ovih 17 mjeseci od kada sam ministar pravde jest da je zapravo najlakši dio posla sačiniti savršen zakon s aspekta stručnosti, usklađen s EU standardima. Međutim, najteži dio posla je osigurati dovoljno ruku u Parlamentarnoj skupštini da taj zakon bude i usvojen, a tu se pored struke, gledaju i druge stvari, tipične za BiH i to treba poštovati. Ukoliko želimo istinsku reformu našega pravosuđa, javne uprave, reformu zakonodavstva, ključna stvar su suradnja, razgovor, dijalog i spremnost na kompromise koji će možda biti teški, ali će za posljedicu imati napredak u oblasti pravosuđa. Između iluzije i stvarnosti, između savršenih zakona u ladicama ili boljih zakona od trenutnih, koji su posljedica kompromisa, između unaprijed odustajanja ili pokušaja da napravimo korak naprijed, mi u Ministarstvu pravde smo izabrali ovo drugo, puno težu opciju u kojoj pokušavamo neke stvari istinski pokrenuti.“ – kazao je ministar Bunoza.

 

Ministar Bunoza sudjeolovao je u radu prvoga panela pod nazivom: „Neovisnost VSTV-a BiH i pravosuđa“ na kojemu je bilo riječi o potrebi usklađivanja zahtjeva struke i vlasti oko novoga Zakona o VSTV-u, te usvajanja Zakona koji će biti usklađen s Ustavom BiH i svim posebnostima i specifičnostima BiH. Također, razgovarano je generalno o odgovornosti pravosuđa i njegovoj financijskoj i ukupnoj neovisnosti kao trećeg stupa vlasti. Uz ministra Bunozu na panelu su govorili: Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, Frans van Diijk, profesor na univerzitetu u Utrechtu, Nizozemska, član Vijeće za pravosuđe NIzozemske i Europske mreže pravosudnih vijeća, Hans Petter Graver, profesor na univerzitetu u Oslu, Norveška, Ivana Korajlić, izvršna direktorica “Transparency International” BiH i Lise Chipault, sutkinja i šefica delegacije Francuske pri GRECO-u.

 

„Restrukturiranje VSTV-a BiH“ bio je naziv drugoga panela gdje je jedan od panelista bio Željko Bogut, tajnik Ministarstva pravde BiH i predsjednik radne skupine koja je radila na izradi novoga Zakona o VSTV-u. Na ovom panelu razgovarano je o sastavu Vijeća, te o modelima izbora članova Vijeća, njihovoj regionalnoj, nacionalnoj i spolonoj zastupljenosti. Uz tajnika Boguta, u raspravi su sudjelovali i: Hajro Pošković, zamjenik direktora Tajništva VSTV-a BiH, Hans Petter Graver, profesor na Univerzitetu u Oslu, Norveška, Jens Woelk, profesor na Univerzitetu u Trentu, Italija, Leila Bičakčić, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i Željka Fabić, član VSTV-a BiH.

  

Dijalog su organizirali Projekt EU4Justice u koordijnaciji s Delegacijom Europske unije u BiH i Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, u suradnji s Projektom za izgradnju kapaciteta pravosuđa (JCB).  

 

5 FOTO GALERIJA