Vijesti

Održana Ministarska konferencija o pristupanju EU: Snažna opredjeljenost europskom putu

27.6.2024

U Sarajevu je danas održana Ministarska konferencija na temu pregovora o pristupanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji sa fokusom  na pregovaračko poglavlje 23. – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava i preostalim koracima do ove faze.

Konferenciju kojoj je prisustvovao je veliki broj najviših domaćih i regionalnih i međunarodnih zvaničnika je organiziralo Ministarstvo pravde BiH u saradnji s Delegacijom EU/Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH i projektom  EU4Justice

Obraćajući se prisutnima ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza istaknuo je  važnost dobivanja zelenog svjetla za početak pregovora sa EU naglašavajući da naša zemlja ima jasan smjer i put kojim mora ići dalje. „Održavanje današnjeg skupa i to u Sarajevu, najbolji je dokaz želje i opredijeljenosti da krenemo europskim putom. Otvaranje poglavlja 23 je najteže. Neke smo stvari riješili, neke nismo a neke ćemo tek riješiti“, poručio je ministar Bunoza.

Johann Sattler šef izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU poručio je da su u protekla tri mjeseca napravljeni značajni iskoraci na evropskom putu i izrazio očekivanja da će „do ljetne pauze“ biti usvojeni neki od četiri ključna zakona.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je naglasila da je vlast odlučna da istraje i ubrza reforme za otvaranje pregovaračkog procesa sa EU, izražavajući čvrstu uvjerenost u pozitivan ishod bez obzira na sve aktualne izazove.

„Bosna i Hercegovina ima veliku podršku EU ali vaš evropski put bitan zbog vas samih“, poručio je između ostalog, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske Damir Habijan, tokom panela o iskustvima država u vezi s Pregovaračkim poglavljem 23, a na kome su između ostalog razmijenjeni stavovi o ostvarenim rezultatima, izazovima, preprekama i načinima za njihovo prevazilaženje.

Na panelu su učestvovali  i Andrej Milović, ministar pravde Crne Gore, Tedi Dobi, zamjenik ministra pravde Albanije te Claire Bazy Malaurie, predsjednica Venecijske komisije.

Tokom konferencije održan je i ekspertski panel na temu pregovoračke strukture i koordinacije kao i usklađivanja propisa sa pravnom stečevinom EU-a, te panel „Pravo na pravdu“ gdje su svoj poseban doprinos dali predstavnici civilnog društva, domaćih i međunarodnih organizacija  iz zemlje i regije.

 

7 FOTO GALERIJA