Vijesti

Bunoza – Habijan: Hrvatska podržava europski put BiH

26.6.2024

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sastao se s Damirom Habijanom, ministrom pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske koji je u BiH stigao u povodu sutrašnje ministarske konferencije.

Ministar Habijan zanimao se ima li BiH već upostavljen pregovarački okvir i dogovoreni ekspertski tim. Kazao je kako je poglavlje 23. najzahtjevnije pregovaračko poglavlje, te da je Hrvatska morala donijeti niz zakonskih i podzakonskih akata i drugih odluka kako bi ispunila postavljene uvjete EU. Istaknuo je kako je Hrvatska to poglavlje zadnje zatvorila što svjedoči da je najteže za pregovaranje.

Ministar Bunoza upoznao je ministra Habijana sa zakonskim rješenjima iz domena rada Ministarstva pravde BiH koja su usvojena u proteklom razdoblju što je dovelo do dobivanja pozitivnog signala za otvaranje pregovora BiH s EU.      

Tijekom razgovora dvojica ministara su zaključili kako je suradnja između dvaju ministarstava na zadovoljavajućoj razini, a ministar Habijan naglasio je kako je Hrvatska Bosni i Hercegovini spremna pružiti ekspertsku, ali i svaku drugu vrstu pomoći kako bi BiH što prije otpočela pregovaranje i uspješno ga dovršila.

Ministar Habijan bit će jedan od panelista na sutrašnjoj Ministarskoj konferenciji o temi pregovora o pristupanju država Zapadnog Balkana Europskoj uniji (Pregovaračko poglavlje 23. – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava) i preostalim koracima do ove faze u Sarajevu.

 

3 FOTO GALERIJA