Vijesti

Sastanak Savjetodavnog vijeća Inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“

18.6.2024

U Sarajevu je održana 10. sjednica Savjetodavnog vijeća Inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“. Sastanku su prisustvovali članovi Savjetodavnog vijeća iz institucija i tijela Bosne i Hercegovine (Ministarstva pravde BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Agencije za javne nabavke BiH, Agencije za statistiku BiH), kao i nevladinih organizacija (Transparency International BiH, Fondacija CPI, Udruženje „Zašto ne“, Centar za istraživačko novinarstvo).

Obzirom da su, po prvi put u historiji BiH, Općina Travnik i Opština Modriča kao lokalne uprave primljene u članstvo OGP Local, upućen je poziv da i njihovi predstavnici, u svojstvu gostiju, uzmu učešće u sjednici. Sjedinici je prisustvovala predstavnica Opštine Modriča.

Na sjednici je razmatrana realizacija mjera iz 2. Akcijskog plana Vijeća ministara za implementaciju Inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“, te je konstatirano da je većina aktivnosti realizirana, a one čija realizacija je još u toku će biti finalizirane do isteka perioda trajanja 2. Akcijskog plana.

Pored toga, razgovarano je i o preliminarnim idejama za mjere i aktivnosti za potrebe izrade 3. Akcijskog plana za period 2025.-2027. godina, te su dogovoreni naredni koraci u procesu sukreiranja novog Akcijskog plana.

Predstavnica Opštine Modriča zahvalila se za poziv za učešće na 10. sjednici Savjetodavnog vijeća, te je izrazila zadovoljstvo izborom Opštine Modriča i Općine Travnik za članstvo u OGP Local, naglasivši da je Opština Modriča opredijeljena za podizanje kvaliteta pružanja usluga, unaprjeđenja transparentnosti rada Opštine i povećanja učešća građana u kreiranju politika, čemu će članstvo u OGP Local značajno doprinijeti.

 

 

5 FOTO GALERIJA