Vijesti

Ministar Bunoza sudjelovao na Jahorina ekonomskom forumu

16.5.2024

U radu sedmog izdanja Jahorina ekonomskog foruma, koji je ove godine održan pod sloganom „Zapadni Balkan – dugoročni pravci razvoja“ sudjelovao je i ministar pravde BiH Davor Bunoza.

U sklopu panela „Utjecaj demografije i migracije na  gospodarstvo/demografski izazovi“ ministar Bunoza je istaknuo kako političko stanje i prilike, te uređenost neke države u znatnoj mjeri utječu na njezine demografske pokazatelje i migracije stanovništva. Naglasio je kako su ratna prošlost, a nakon toga i teške socio-ekonomske prilike u značajnoj mjeri utjecali na višegodišnje iseljavanje stanovništva iz BiH. No, kazao je, sada se za našu zemlju otvara novo poglavlje. U ožujku je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za pristupanje europskim integracijama i zajednička zadaća domaćih vlasti je raditi na rješenjima koja će dovesti do pravno uređenije države čime će se stvoriti preduvjeti za bolje i sigurnije okruženje, a što je put za privlačenje investicija i gospodarski rast.

S tim u vezi ministar Bunoza je kazao kako je Ministarstvo pravde BiH u proteklom razdoblju donijelo niz zakonskih rješenja čija će provedba  pridonijeti vladavini prava i pravnoj sigurnosti u zemlji, a što je prepoznato i od strane Europske unije. „Postoje prilike na koje ne možemo utjecati, ali osiguranje pravnog uređenje BiH u našim je rukama. A upravo pravna sigurnost i stabilnost imaju izravni utjecaj na demografske parametre i migracije stanovništva. Vjerujem da ćemo, ako nastavimo raditi na donošenju i provedbi pozitivnih zakonskih rješenja i pristupanjem zajednici europskih zemalja, zaustaviti iseljavanje stanovništva, a onda sutra osigurati i njihov povratak u domovinu“ – zaljučio je ministar Bunoza.

Uz ministra Bunozu, na panelu su izlagali stručnjaci iz oblasti demografije i migracija iz BiH i zemalja okruženja.  

3 FOTO GALERIJA